dissabte, 5 de març del 2016

TextArc i Wordle

Després d’una primera lectura en diagonal del llibre de Joan Campàs Escriptures hipertextuals* em va cridar l’atenció la iniciativa de TextArc de Bradford Paley. En paraules de Joan Campàs “visualment, l’obra està formada per cada una de les frases contingudes en el text original, afixades en cos 1 i disposades en semicercle. Després, les paraules comencen a aparèixer, repetides vegades, fins a formar una massa gairebé compacta i il·legible. Cada paraula, fins i tot si es repeteix en el text, no apareix més que una vegada, i la seva freqüència d'utilització es palesada pel seu tint. Com més s'utilitzarà, tant més apareixerà clarament. El seu posicionament dins de l'arc, mentre que en un primer moment sembla aleatori, és calculat respecte a la seva posició inicial en el text original”.
 
 
Engrescada amb la idea em vaig adreçar a la pàgina però, tot i que la pàgina està activa, a l’intentar provar el seu funcionament em vaig adonar que l’applet de Java o bé ja no està actiu o potser hi ha el algun problema de seguretat; ho he provat amb diferents navegadors però el resultat és la mateixa pàgina d’error, així que dono per fet que després de les diverses actualitzacions dels navegadors la miniaplicació ha quedat obsoleta.
Fent cerques de possibles aplicacions similars he trobat Wordle-Beautiful Word Clouds. A l’introduir un text l’aplicació crea com un núvol de paraules on els mots que més es repeteixen es presenten amb una mida de font més gran; cal destacar que té en compte les paraules més habituals en diferents idiomes i ja les elimina del núvol. Es pot modificar el tipus de lletra, la presentació del núvol i la paleta de colors.
Com a primera prova he insertat el text d'una prova d'avaluació continuada de l'assignatura de teories de l'educació i aquest és el resultat:

 
La següent imatge és el resultat d'inserir el text d'un dels missatges del professor adreçat al taulell de l'assignatura:
 


*Joan Campàs (2005), L'hipertext. Ed. UOC.

 

 

3 comentaris:

  1. Hola, Blanca! Ja puc deixar comentaris ;-) Molt interessant aquesta aplicació, i sembla força potent: l'he provat amb el text complert d'un mòdul i l'ha paït perfectament. El resultat és molt gràfic, permet fer-se una idea clara dels mots més repetits amb un cop d'ull. He intentat l'opció d'analitzar un blog introduint la url, però no funciona; tu l'has provat?

    ResponElimina
  2. un mòdul complert? caram! A mi tampoc no funciona si poso una url... però el més fascinant és que identifica la llengua i ja elimina els mots més habituals... em trec el barret! :-)

    ResponElimina
  3. Desconeixia aquesta aplicació de http://www.wordle.net/. És poètic usar les paraules de manera poliédrica, no tan sols la seva força representacional i de comunicació, sino la possibilitat del mer ús sumptuari. Un recurs a bastament utilitzat en l'art però que ignorava aplicat a l'hipertextualitat.

    ResponElimina