dissabte, 7 de maig del 2016

afternoon, a story


El 1987 es publica un nou tipus de narrativa hipertextual, es tracta de la novel·la “Afternoon, a story” escrita per Michael Joyce. La narrativa hipertextual genera un argument equivalent al de la narració clàssica però s’inclouen variables textuals que s’activen en funció de l’elecció del lector(1).

L’argument central narra la recerca d’un home que creu que ha vist morir el seu fill en un accident de trànsit; la lectura de la novel·la resulta desconcertant perquè no hi ha un principi únic, la història canvia de temps, de lloc, de narrador i la tria de nodes que fa el lector construeix una història que pot variar(2). És evident que el lector pren el paper de protagonista actiu perquè el transcurs de l’acció depèn de la seva tria; a més, aquesta novel·la trenca la linealitat del llibre tradicional ja que no hi ha un únic final i sovint s’arriba a punts morts en els que cal tirar enrere i triar un altre node.

Entenc que al 1987 aquesta novel·la devia ser molt trencadora per la seva novetat però ara el seu format pot semblar massa senzill perquè empra només text. Sorprenentment, encara es troba a la venda a la pàgina de l'editorial.

(1)  Fernández, V (2013)Autores al borde de un ataque de nervios. Enso Editores

(2)  Pajares, S Cuatro hipertextos de Eastgate. http://pendientedemigracion.ucm.es/info/especulo/hipertul/eastgate.html

3 comentaris:

  1. Hola, possiblement ens pugui semblar a hores d'ara un text superat en el seu aspecte formal però crec que és important que resti sempre a l'abast doncs ens permet dibuixar el recorregut des de la linealitat a la hipertextualitat. Per tant el seu valor rau en el seu testimoniatge i a més encara és un text curiós de donar-hi un cop d'ull.

    ResponElimina
  2. Estic d’acord amb en Gus. A més, la seva gràcia i/o importància rau en ser la primera de la narrativa hipertextual.

    ResponElimina
  3. Sí, sí, entenc la seva transcendència quan es va publicar però no crec que podem convèncer cap nadiu digital que inverteixi 24,95$ en la compra d'un CD i que el que es mostri en pantalla sigui el que es veu en aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=djIrHF8S6-Q

    ResponElimina